Läs på många sätt

För den som är ovan läsare kan läsningen ibland kännas svår. Att väcka läslust genom böcker som är kul och intressanta, men samtidigt lätta att ta till sig, är viktigt.

Lättläst

På Vetlanda bibliotek har vi lättlästa böcker för både barn och unga. De är skrivna med vanliga och vardagliga ord som de flesta kan förstå. Meningarna är ofta kortare och språket enklare. Många kända böcker finns återberättade som lättläst, med enklare meningar och många bilder.

Talböcker - Daisy

För den som inte riktigt klarar av att läsa tryckt text finns så kallade talböcker. En Daisy-talbok är som en vanlig bok. Skillnaden är bara att boken är inläst. Fråga oss på biblioteket om en viss bok finns som talbok.

Egen nedladdning - Legimus

Egen nedladdning gör att du själv kan söka, välja och ladda ner talböcker från MTM:s digitala bibliotek Legimus.

Hur gör jag?

För att registrera dig som låntagare och för att få ett eget konto på MTM, börja med att kontakta Beatrice Wide, 0383-974 70, för att boka en tid. För dig som är under 18 år måste vårdnadshavaren vara med.

Vid mötet går vi igenom vilka låneregler som gäller och visar hur nedladdningen går till. Vi hjälper även till när du väl kommit igång med nedladdningarna hemma.

Inloggningsuppgifter till MTM:s digitala bibliotek Legimus skickas till den e-postadress som uppgetts. Sedan är det fritt fram att ladda ner böckerna till din dator, smarttelefon eller surfplatta, antingen via appen Legimus eller MTM:s hemsida.

Äppelhyllan

Äppelhyllan innehåller böcker och andra medier för och om barn med funktionsnedsättning.

På äppelhyllan hittar du:

• Bok & cd med sånger och musik
  • Böcker med pictogram och bliss
  • Böcker och filmer på teckenspråk och med teckenstöd
  • Känsel- och punktskriftsböcker
  • Fack- och skönlitteratur för barn om funktionsnedsättning
  • Facklitteratur och biografier för vuxna om barn med funktionsnedsättning
  • Lätt att förstå, ett urval tydliga och enkla böcker

Låna vår Äppelväska

Äppelväskan är fylld med material för barn med funktionsnedsättning och är tänkt att användas som information för exempelvis specialpedagoger, förskole- och särskolepersonal. Väskan kan bokas veckovis. Hör av dig till Martina Eriksson, 0383-974 64, om du är intresserad.