Läsa på många sätt

Läsa på många sätt

Alla ska ha samma tillgång till litteratur och information. Därför finns det medier som är anpassade till den som har svårt för att läsa.

Böcker med stor stil

Den som börjar få svårt att se vanlig text kan välja att läsa Storstilsböcker. Detta är böcker som innehåller samma text som den vanliga boken men med extra stor stil. Det finns mest romaner och deckare men även några biografier.

Vetlanda bibliotek köper in allt som ges ut i stor stil därför har vi även många böcker i vårt magasin. Fråga personalen om du söker en särskild bok så hjälper vi dig.

Lättläst 

I biblioteket finns en särskild hylla med lättlästa böcker, på både barn- och ungdomsavdelningen och på vuxenavdelningen.

Det finns också en hylla med lättlästa böcker för dig som är ny i Sverige. Lättlästa böcker är skrivna med vanliga och vardagliga ord som de flesta kan förstå. Meningarna är ofta kortare och språket är enklare. Det finns romaner, deckare, dikter och fakta-böcker.

Läs och lyssna

I många lättlästa böcker finns en mp3-skiva så att du kan läsa och lyssna samtidigt.

Du kan också lyssna på böcker på lätt svenska i mobilen. Det kallas för e-ljudböcker. Du kan lyssna på dem gratis i appen Biblio. Med lånekortsnumret och din pinkod kan du låna direkt i Biblio.

Talböcker – Daisy

Talböcker är inlästa böcker för dig som har svårt att läsa tryckt text. De kan bara lånas på bibliotek och man behöver en särskild Daisy-spelare för att lyssna på dem. Daisy-spelare lånar du kostnadsfritt på biblioteket.

Du kan även få en spelare förskriven som hjälpmedel. Kontakta din ögonläkare eller optiker för att få en remiss till Syncentralen i Jönköping. Där får du sedan hjälp att prova ut vilka hjälpmedel du behöver.

Du kan också läsa talböcker i en surfplatta eller smarttelefon genom att ladda ned appen Legimus.

Egen nedladdning - Legimus

Egen nedladdning är en kostnadsfri tjänst för dig som lånar Daisy-talböcker. Tjänsten gör att du själv kan ladda ner talböcker från MTM:s digitala bibliotek Legimus, och ger dig möjlighet att söka och välja bland mer än 85 000 titlar.

Vem får låna talböcker?

Personer som behöver få en tryckt bok anpassad på något sätt för att kunna läsa den, får låna talböcker. Personen behöver inte visa intyg eller ha en diagnos för att få låna. Exempel på läsnedsättningar:

  • synskada
  • rörelsehinder
  • utvecklingsstörning
  • läs- och skrivsvårigheter
  • hörselskada (för hörselträning)
  • tillfällig läsnedsättning på grund av sjukdom eller skada
  • kognitiva funktionsnedsättningar (till exempel traumatiska hjärnskador, språkstörning, afasi, autism, adhd, demenssjukdomar, whiplashskador eller psykiska funktionsnedsättningar).

Hur gör jag?

För att registrera dig som talbokslåntagare och få inloggning till Legimus behöver du kontakta Beatrice Wide, 0383-974 70, för att boka en tid. Är du under 18 år måste vårdnadshavare vara med. Vid mötet går vi igenom vilka låneregler som gäller och visar hur nedladdningen går till.

Språk