Läsa på många sätt

Läsa på många sätt

Alla ska ha samma tillgång till litteratur och information. Därför finns det medier som är anpassade till den som har svårt för att läsa.

Storstil

Den som börjar få svårt att se vanlig text kan välja att läsa Storstilsböcker. Detta är böcker som innehåller samma text som den vanliga boken men med extra stor stil.

Lättläst

I biblioteket finns en särskild hylla med lättlästa böcker, på både barn- och ungdomsavdelningen och på vuxenavdelningen. Det finns också en hylla med lättlästa böcker för dig som är ny i Sverige. Lättlästa böcker är skrivna med vanliga och vardagliga ord som de flesta kan förstå. Meningarna är ofta kortare och språket är enklare.

Talböcker - Daisy

Talböcker är inlästa böcker som får lånas av alla som har svårt att läsa tryckt text. För att läsa Daisy-talböcker behövs en särskild Daisy-spelare, ett speciellt läsprogram till datorn eller en cd-spelare som kan spela mp3-format. Det går även att läsa talböcker i en surfplatta eller smarttelefon med hjälp av appar för Android och iPhone.

Daisy-spelare lånar du kostnadsfritt på biblioteket i tre månader, därefter kan du förnya lånet om det inte är någon annan som står i kö på spelaren. Du kan även få en spelare förskriven som hjälpmedel. Kontakta din ögonläkare eller optiker för att få en remiss till Syncentralen i Jönköping. Där får du sedan hjälp att prova ut vilka hjälpmedel du behöver.

Egen nedladdning - Legimus

Egen nedladdning är en kostnadsfri tjänst för dig som lånar Daisy-talböcker. Tjänsten gör att du själv kan ladda ner talböcker från MTM:s digitala bibliotek Legimus, och ger dig möjlighet att söka och välja bland mer än 85 000 titlar.

Hur gör jag?

För att registrera dig som låntagare och för att få ett eget konto på MTM, börja med att kontakta Beatrice Wide, 0383-974 70, för att boka en tid. Är du under 18 år måste vårdnadshavare vara med. Vid mötet går vi igenom vilka låneregler som gäller och visar hur nedladdningen går till. Vi ger även support och stöd när du väl kommit igång med dina nedladdningar hemma.

Dina inloggningsuppgifter till MTM:s digitala bibliotek Legimus skickas till din e-postadress. Sedan är det bara att ladda ner böckerna till din dator, smarttelefon eller surfplatta, antingen via appen Legimus eller MTM:s hemsida.

Språk