Låneregler

Låneregler

Hur länge får jag låna boken? Kan man reservera en bok? Kan jag låna om på nätet?

Lånekort

Du får lånekort på biblioteket genom att visa giltig legitimation. Barn kan få ett eget lånekort från sex års ålder eller när de börjar förskoleklass. För att barn ska få lånekortet krävs vårdnadshavares underskrift eller godkännande.

När du ansöker om lånekort förbinder du dig att följa bibliotekets låneregler och godkänner att Dina personuppgifter förs in i bibliotekets låntagarregister. Du är själv ansvarig för alla lån som registreras på ditt kort, och vårdnadshavare ansvarar för barnens lån. Meddela personalen om du förlorar ditt kort så att vi kan spärra det.

Tänk även på att alltid ta med lånekortet när du ska låna på biblioteket!

Pinkod

Du får en fyrsiffrig pinkod till ditt lånekort. Den gör att du kan logga in på Mina sidor för att göra omlån, hantera reservationer och ändra dina uppgifter. Pinkoden ger dig även möjlighet att låna från e-biblioteket.

Lånetid

Lånetiden är normalt fyra veckor, men vissa medier har kortare lånetid. Sista återlämningsdag står på lånekvittot. Observera att det är du som låntagare som har ansvar för att dina lån kommer tillbaka i tid. Om inte får du betala en övertidsavgift.

Lånehistorik

Du kan välja att spara alla lån som du gör på biblioteket. Det är endast du själv som kan se dina tidigare lån och bara när du är inloggad på Mina sidor. Du måste själv aktivera din lånehistorik, och det gör du under Mina uppgifter, Lånekort och pinkod. Dina lån sparas först när du har aktiverat lånehistoriken, och det du har lånat innan kommer inte att synas i historiken.

Omlån

Du kan göra tre omlån om inte någon annan låntagare står i kö. Logga in på Mina sidor för att låna om, eller kontakta biblioteket via e-post eller telefon så ordnar vi det åt dig.

Förvarning

Du som uppgett din e-postadress får en förvarning när lånetiden är på väg att gå ut. Tänk på att du själv alltid är ansvarig för att dina lån återlämnas i tid, även om du av någon anledning inte skulle få en förvarning. Förvarning är en extra tjänst som hjälper dig att komma ihåg.

Reservationer

Böcker och andra medier kan reserveras när du är inloggad på Mina sidor. När din reservation finns att hämta får du ett meddelande från biblioteket med sms, e-post eller brev. I meddelandet finns ditt låntagarid som du använder för att hitta och hämta din reservation i bibliotekets öppna reservationshylla, som är placerad i anslutning till utlåningsautomaterna. Du har sju dagar på dig att hämta och låna din reservation, därefter plockas den bort.

Fjärrlån och Daisy hämtas vid informationsdisken. Kontakta personalen om du behöver hjälp med att hämta och låna dina reservationer.

Eftersom fjärrlån och film normalt har kortare lånetid kan de inte reserveras för avhämtning på bokbussen eller våra filialer. Dessa medier måste hämtas på Vetlanda bibliotek.

Språk