Sara Bäckmo vet vilka grönsaker man ska satsa på för att få en så riklig och rolig skörd som möjligt och i sin nya bok lotsar hon hela vägen från frö till bord. Femton favoriter som alla kan lyckas med!
Våga beskära! Många av trädgårdens växter blir vackrare, blommar bättre, får mer frukt eller finare form om vi håller efter dem med sax, sekatör och såg. Att beskärning dessutom hör till de roligaste bestyren i trädgården är bara en bonus."Konsten att beskära" ger dig den kunskap du behöver för att göra säkra klipp. Den lär dig att lägga korrekta snitt med rätt redskap och ger dig svar på frågorna Hur, När och Hur mycket. Allt för att du med självförtroende ska kunna ta dig an såväl fruktträd som rosor, bärbuskar, klätterväxter, häckar, prydnadsträd, prydnadsbuskar, medelhavsväxter och barrväxter.En instruktiv handbok för dig som aldrig beskurit förr, men också för dig som brukar beskära dina buskar och träd men känner dig osäker på om du gör rätt.
Tänk att göra verklighet av drömmen att skörda egna grönsaker. Eller att kunna plocka de vackraste blommor från den egna trädgården. Hur svårt kan det egentligen vara? Med rätt hjälp så kommer det gå galant! Med nya boken Så lyckas du. Från för till växt så har du alla chanser att skörda egenodlade grönsaker och blomster till sommar och höst.
Karl Fredrik Gustafsson är floristen och trädgårdsmästaren från succéprogrammet "Karl Fredrik på Österlen". I den här boken delar han med sig av sin gedigna kunskap, från barndomen som växtnörd, till florist- och trädgårdsmästarutbildningen. Han ger handfasta tips kring allt som gäller blommor, om det så handlar om att gräva i trädgården eller att arrangera de mest generösa buketter. Här får du svar på hur du anlägger en färgsprakande vårrabatt, hur du tar hand om dahliaknölar på bästa sätt, hur du skapar ett eget woodland, eller något så ovanligt som en aurikelteater. Du får veta Karl Fredriks innersta blomsterhemligheter, som hur det gick till när han levererade luktärter till Hennes Majestät Drottning Silvia. Detta är en personlig berättelse om kärleken till blommor och allt växande. Följ med Karl Fredrik och lär dig leva med blommor, månad för månad, året om.
I Dahlia: 222 sorter, odling, skötsel och inspiration får du veta allt du behöver för att lyckas med dahlior. Du får också förslag på dahliasorter och växter som är vackra att plantera tillsammans samt de bästa tipsen för dahlian som snittblomma. Boken innehåller bilder på dahlior i sin växtmiljö varvade med närbilder på över tvåhundra sorter med information om höjd, blomstorlek och grupp.
"När vi odlar kallt härmar vi naturen. Vi låter frön ligga i kall jord och gro när de behagar. Det mesta av allt vi odlar under en säsong – grönsaker, sommarblommor, tvååriga blommor och perenner – sår vi under vintern eller kallvåren. Fördelarna är många: vi sparar tid men också plats och energi, då vi inte behöver förkultivera plantor inomhus på våren. Kallsådda växter vänjer sig vid utomhusklimatet redan från start och blir kompakta och otroligt livskraftiga. Vi låter även fullvuxna, frosttåliga grödor och blommor stå kvar på sin växtplats på hösten, så att de kan ge skörd när annat dött av kyla.Att odla kallt förlänger odlingssäsongen så att början och slutet möts någonstans mitt i vintern. I stället för att så och skörda under några få månader, sår och skördar vi året om."[Bokinfo]
Bok om dahlior. Det finns över 55 000 namngivna sorter, färger och storlekar varierar. Om olika sorter, hur man sköter dem, dahlian som rabatt- och snittblomma, vinterförvaring och förökning. Även om dahlians ursprung i Mexico och spridningen över världen.
Författaren beskriver cirka 200 olika tulpaner i text och bild, såväl klassiska och välkända som helt nya. Tulpanentusiaster i både Holland och Sverige berättar om sina favorittulpaner och odlingar. Även om tulpanens resa från Holland till Sverige, odling, skötsel och tulpanens historia. Praktiska råd för egen odling.
De matglada fransmännen har naturligtvis förstått det sedan länge: En köksträdgård - potager - är trädgårdens hjärta och då vill man såklart att den ska vara vacker också. Och lika lite som man vill ha besprutade grönsaker vill man idag ha besprutade snittblommor och därför frodas intresset för samodling som aldrig förr. Välkommen till Sveriges ståtligaste potager hos Anette på Boäng!
Taylors trädgård är en ovärderlig handbok för den som nyligen blivit med trädgård eller redan har ett stort trädgårdsintresse. Tydliga instruktioner och artlistor blandas med John Taylors personliga berättarlust.[Bokinfo]
Att ha en trädgård så full av vackra blommor att du alltid kan plocka generösa buketter och göra stiliga arrangemang behöver inte vara en dröm. Odla sommarblommor! Det är lättare än du tror och ju fler sorter, desto bättre. Då har du alltid mycket att välja på och blomsterprakten lockar bin, fjärilar och andra pollinerare till din trädgård.Hanna Wendelbo har gedigen erfarenhet av blomsterodling i en vanlig villaträdgård. Hon vet allt om hur du lyckas – med frön, plantor och knölar, med skötsel, skörd och användning – oavsett om du odlar på friland, i rabatt eller pallkrage. I "Odla blommor" har hon samlat sin kunskap och sina favoritblommor, och tipsar om de allra finaste kombinationerna.
Följ med till Kristin Krickelin Lagerqvists trädgård på västkusten en plats för att landa i det gröna och finna lust och känsla hellre än att skapa de perfekta rabatterna och buketterna. Här får vi får ta del av allt från hälsofördelarna med trädgårdsarbete och kallbad till hur man odlar med tång och gödslar med bokashi, växtfärgar tyg och inreder en keramikverkstad i trädgården.
Den internationellt välkände landskapsarkitekten Ulf Nordfjell har skapat många fantastiska trädgårdar och parker. När han nu presenterar tio nya skapelser är det med fokus inte bara på skönheten, utan också på hur parker och trädgårdar påverkas såväl av ett klimat i förändring som årstidernas växlingar.Vi får följa med på en makalös trädgårdsresa – från norra Sverige till Medelhavet, en resa genom många breddgrader och klimatzoner. Vi får en inblick i tankarna bakom slottsparker, stadsparker och villaträdgårdar och hur deras arkitektur och design kommer till. Men Nordfjell lyfter också vår tids stora ödesfråga: klimatförändringarna som påverkar parker och trädgårdar på kort och lång sikt.Jason Ingram, internationellt uppmärksammad trädgårdsfotograf, har tagit en stor del av bilderna i boken. Med sin kamera fångar han såväl det bleka ljuset i norr som de varma färgerna som medelhavsljuset ger. Lisen Stibeck och Yanan Lis unika bilder kompletterar, för att visa hur olika vi ser på och uppfattar våra trädgårdar.[Bokinfo]
Trädgårdshacks är boken för dig som vill få ny inspiration, hitta smarta genvägar, få aha-upplevelser och ha roligt i trädgården, samtidigt som du återbrukar, sparar pengar och tänker hållbart. I boken hittar du över 70 enkla hacks för att lyckas med odling, trädgårdsliv och en hållbar trädgård.
Visst kan man skapa storslagen grönska i en liten trädgård! Erik Dahlin och Patrick Oscarsson har från en karg jordplätt i en parhusträdgård i Halmstad skapat sig en prunkande oas. En föränderlig trädgård som byter skepnad mellan årstiderna och från år till år. Här trängs dahliorna med kronärtskockor och allium, mellan vallmo och klint på ängen kikar vaktlarna fram. Under våren drivs plantor upp i trädgårdens växthus för att fylla rabatterna med blomsterprakt. Till sommaren njuter Erik och Patrick av lugnet och livet och samlar vännerna för att äta och umgås. "Året i en liten trädgård" är rikt bildsatt med Linda Lomelinos fotografier och fylld med tips, projekt, recept och inspiration för att skapa din egen lilla men fantastiska trädgård.
Äntligen kommer en helt uppdaterad utgåva av en av Sveriges främsta och tyngsta trädgårdsböcker! Vår Trädgårdsbok innehåller allt du som trädgårdsinnehavare kan tänkas behöva veta, speciellt framtagen för svenska förhållanden, med alla klassiska favoriter men också med de senaste trädgårdstrenderna. Denna åttonde utgåva innehåller det helt nya kapitlet Levande trädgård. Där berättas om hur vi kan främja den biologiska mångfalden genom att välja blommor som är matnyttiga för humlor, vildbin och blomflugor, bjuda in inhemska växter som kan vara värdväxter för fjärilar och andra insekter och låta bli att städa bort övervintringsplatserna. Belysningskapitlet är ersatt med kapitlet Var rädd om mörkret! för fladdermössens, fåglarnas och insekternas skull. Här finns också nya tips om hur vi tar vara på regnvattnet på ett klimatsmart sätt. Det är lätt att göra rätt och göra skillnad bara man lär sig hur! Gunnar Kaj, vars blomsterdekorationer blivit världsberömda genom Nobelfesterna, bidrar med ett nytt kapitel om att odla blommor för buketter. Upplagan är helt reviderad och uppdaterad med nya art- och sortnamn.
Myran Sofi ger sig ut på en blomsterexpedition för att utforska de vilda blommorna i naturen. Tjugo vilda växter presenteras tillsammans med insekter som besöker blomman. Man får lära sig vilka knep blommorna använder för att locka till sig insekterna.
Titta tussilago, blåsippa, vitsippa, liljekonvalj, näckros, smörblomma, gullviva, maskros, prästkrage och blåklocka. Titta 10 är de första naturböckerna för Känn igen 25-läsarnas småsyskon. En första, ännu enklare, introduktion till djuren och växterna omkring oss. Naturböcker på riktigt, men på riktigt små läsares nivå.Böcker som tidigt väcker lusten till naturen!
Här får läsaren följa hur ett frö blir till en vacker solros, och hur nya frön gör nytta och sprids för att ge upphov till nya ståtliga solrosor. Boken är fylld av detaljrika fotografier av olika stadier hos en blomma. Läsaren får även lära sig vad ett frö och en växt behöver för att växa, hur blommor bildar nya frön, varför fjärilar och insekter dras till blommor och mycket mer.
Plats på jorden är en berättelse om några vänner som börjar odla mitt i stan. Men det är också en faktabok om frön, mikrober, jordmån, kompostering och bokashi, skörd, matlagning och biodling.
Hur förökar sig jordgubbar? Vilken växt har störst frön? Vad är pollen, ståndare och pistill? Detta och mycket mer får du veta här. Serien Lätta fakta med stor stil och många bilder.
Vår natur är full av ätbara skatter!Med hjälp av den här boken kan du gå på upptäcktsfärd och smaka dig fram i vår natur. Följ med in i skogssnår, ner i diken, ut på ängen och till med ner under havsytan. Varsågod och ät!
Majas lilla gröna är en härlig inspirationsbok som visar hur lustfyllt och roligt det kan vara att odla och plantera tillsammans."Först petar jag ner mina frön,sen ber jag en liten bön:att solen ska skina så ärtan groroch det kan gå fortare än man tror.Man får vänta så klartsen går det med fartoch plötsligt en dag är ärtan stor.Då är det dags att skördaärtfest har vi på lörda'!"Lena Anderson kan som ingen annan gestalta glädjen i odlandet och levandegöra de växter vi har omkring oss. Med sina underbara bilder och härliga verser placerar hon oss mitt bland grönsaker och blommor och får oss att längta ut till trädgårdslandet.Majas lilla gröna utkom 1987 och har älskats av flera generationer barn. Nu kommer äntligen en lätt bearbetad nyutgåva av boken.[Bokinfo]
Visste du att en rävsvans också kan vara en blomma och att vallmo kan få frökapslar som ser ut och låter som maracas? Dahlior växer upp ur en knöl och rosenskära ur ett litet frö och allting på bara en enda sommar! Innanför trädgårdens grindar kan du hitta alla möjliga spännande växter och i den här boken får du lära dig mer om de som kallas för sommarblommor.
Varför är maskar är bra? Hur vattnar vi så att växterna blir glada? Magiskt guldvatten och andra trix! Odling för små och stora är en bok för alla er som vill börja odla. Att skörda sina egna tomater är mums och att se hur persilja, potatis, jordgubbe och sallad växer är att lära om och för livet. Boken är fylld med roliga och enkla tips och trix.
Boken riktar sig till unga odlare med tips om odling och tillagning av grönsaker i trädgårdsland, pallkrage eller på balkongen. Steg för steg-instruktioner och svar på frågor som vilka redskap behövs, vilka växter trivs ihop och hur mycket ska man vattna.
I boken MINA FÖRSTA BLOMMOR OCH ÄTBARA VÄXTER hittar du olika typer av blommor och växter som finns i vår svenska natur. Flera av växterna som presenteras i boken går att äta. Lär dig kort och innehållsrik fakta om växter som finns på ängar, i väg- och åkerkanter, i skogar och vid sjöar.
Bilderbok med bävern Castor och hans vän Frippe som här odlar bönor. Om utvecklingen från frö till färdiga bönor, som smakar gott med smör på, och som ger nya frön att plantera. Odlingsråd och faktaavsnitt om olika bönsorter ingår.
Andra boken i en serie naturböcker för hela familjen. Här beskrivs 25 blommor som växer längs stigen, i skogskanten och ute på ängen med bilder och korta texter.
Förf. ger tips om hur man utnyttjar sitt växthus på bästa sätt. T.ex. att skapa god miljö för frösådd och sticklingar, övervintring av ömtåliga och exotiska växter men också att utnyttja växthuset som läshörna och festlokal.
Tips- och inspirationbok om växthus och uterum. Författarna, odlare, trädgårds- och inredningsexperter m.m., skriver om allt från bygglov, utformning och ventilation till odling, beskärning och inredning.
En bok om växthus och växthusodling. Råd inför köpet avseende storlek, material, placering, värme och ventilation m.m. Reviderad utgåva där kapitel om odling av vin, biologisk bekämpning och skötsel av växthuset har tillkommit och kapitlen om inredning och växthustyper har utökats.
En bok för den som planerar att köpa ett växthus. Om fördelar och begränsningar med olika typer av växthus, hur man driver upp växter och får dem att trivas både i odlingsbädd och kruka, hur man inreder växthuset för umgänge samt bekämpar skadedjur. Boken ingår i serien Gröna fingrar. Författaren är trädgårdsjournalist.
Boken lägger huvudvikten vid växthuset som en plats för odling. Om hur man förgror, skolar om plantor och planterar ut, odlar och vinterförvarar växter samt skördar grönsaker och örter. Växtlistor och schema över förkultivering. Reviderad upplaga med fler växthusstilar, förändringar i bygglovslag och nya hjälpmedel.
En bok om växthus där författarna, trädgårdsmästare på Rosendals Trädgård respektive inredningsstylist, vill betona både odling, arkitektur och känslan dessa byggnader inger besökaren. Personliga texter varvas med odlingsråd.
Bo och leva lycklig i växthus beskriver skånska Viadal, och hur det går till när platsen omvandlas från handelsträdgård till en modern ekoby med fokus på trivsel och lycka. Husen som ska byggas i Viadal kommer att få ett skyddande och värmande skal av glas, ett extra rum med ett behagligt medelhavsklimat, fritt från regn, vind och snö.
En bok om växthuset som en länk mellan boningshuset och trädgården och som ett naturligt uterum med plats för rekreation. Tar bl.a. upp vad man kan odla, övervintring av växter, skadedjur, inredning och placering av växthuset.
För dig som vill odla dina egna grönsaker är det här en riktig grundbok. Den visar hur du bygger en grönsaksodling från ingenting, hur du planerar, sår och planterar, vattnar, gödslar och gräver. Men den visar också hur du tar till vara allt det som du skördar, med olika metoder som fermentering, pickling, frysning, syltning och torkning. Helt enkelt hur du fyller ditt skafferi! Ett trettiotal grödor och lika många recept ingår i den här boken som kan användas både som uppslagsverk för grönsaksodling och som kokbok. Här samlas kunskaperna från två verkliga proffs; John Taylor, välkänd trädgårdsexpert från tv och Jenny Neikell, fermenteringsexpert och mathantverkare samt författare till flera böcker om fermentering. De ger sina allra smartaste odlingstips och visar hur favoritgrönsakerna förädlas till chutney, kimchi, marmelad, salt och mycket mer. Du får massor av användbara tips som kan appliceras på den egna trädgården, kolonilotten eller balkongen.
"Att odla grönsaker är det roligaste och mest kreativa jag vet. Och när jag upptäckte att jag var självförsörjande på de godaste och mest näringsrika grönsakerna blev odlandet sensationellt." Hannu Sarenström har bytt land. Efter många år på sitt älskade Kinnekulle flyttade han till en gård på Langeland. Med ljuset och närheten till havet fick odlandet skimrande kulisser. Det blev en nystart där nya upptäckter och vänner med vackra trädgårdar gav bränsle. Grönsaksodling blev hans stora passion. Hannu skriver om konsten att välja rätt sort, provodlar och smakar sig fram. Det blir ett äventyr där mängder av kålsorter, ärtor, sallat, potatis och andra rotfrukter samsas med sommarblommor i odlingen. I trädgårdslandet har han planterat en lång häck med tomater för att kunna välja de bästa sorterna till sås, sallad och sommarens ljuvliga bruschetta. Ständigt nyfiken på livet restaurerar han sin övervuxna trädgård och berikar den med blommor som både han själv och insekterna älskar.
Det är många som drömmer om ett mer självhushållande och naturnära liv, och som i pandemins spår ser praktiska möjligheter att förändra tillvaron. Det här är en inspirerande och kunskapsspäckad grundbok för såväl etablerade självhushållare som för den som fortfarande drömmer vid köksbordet hemma i stan. Här får läsaren följa med Maria Österåker och hennes familj i deras vardag på en liten gård. Hon målar upp en realistisk bild över vad som är viktigt att tänka på, hur man prioriterar och vad som ger bäst resultat. Hon börjar med förutsättningarna - bor du på en gård kanske du kan bereda en rejäl bit mark för odling och djurhållning, bor du i stan kan du börja småskaligt med groddning, kompostering och tillverkning av egna, miljövänliga hushållsprodukter. I den här reviderade nyutgåvan kan man bland annat lära sig mer om bokashi och biokol, och hur man bygger ett riktigt smart utedass. Maria Österåker delar frikostigt med sig av misslyckanden, hårt förvärvade erfarenheter och triumfatoriska ögonblick då familjen har nått nästa mål i strävan att leva mer på mindre.
En handbok för den som vill förlänga odlingssäsongen och öka skörden. Tips om vilka grönsaker, örter och kryddor som passar de olika årstiderna, vilka odlingsmetoder som passar bäst för olika växter och när det är tid att förkultivera, utplantera och skörda. Det handlar om planering, täckning, gödsling och att skapa en god jord. Lathund om bästa sättet att kombinera grödorna och väderfakta för alla delar av landet.
Hur skapar man en hållbar och klimatsmart trädgård? Det är frågan många trädgårdsinnehavare ställer sig idag, då klimatkris och nedgången i antalet pollinerande insekter står för de stora rubrikerna. Susanna Rosén ger i boken en mängd konkreta råd kring vad man själv kan göra i sin trädgård för att spara på resurserna, ta tillvara det som finns i stället för att köpa nytt samt gynna pollinerande insekter som bin, humlor, fjärilar och andra nyttodjur. Hon beskriver hur vi kan tänka i nya banor i stort som smått. Att utgå från de förutsättningar och den jord som finns naturligt i trädgården och välja växter utifrån detta är första steget på vägen. Klimatsmarta växter är tåliga och klarar sig utan alltför mycket vattning och annan skötsel. I ett omfattande kapitel ger Susanna Rosén tips på växter som trivs i olika förutsättningar: från fuktig lerjord till en torr och stenig tomt. I den hållbara trädgården skapar man ett eget ekosystem där det mesta återanvänds: växtrester blir kompost, regnvatten samlas i tunnor och kvistar från beskärning mals till flis för marktäckning, plantor delas så att en växt blir flera... Med Klimatsmart trädgård blir du en miljöhjälte hemma i din egen trädgård.
Detta är en självhushållningsbok för 2020-talet. Alva Herdevall och Anders Rydell förenar traditionella metoder med moderna idéer för att visa att en högre grad av självhushållning är möjlig för alla.
Trädgårdsintresset frodas i Sverige. Den här boken samlar de vanligaste frågorna om grönsaksodling och ger expertsvar från den populära trädgårdsprofilen Sara Bäckmo.
Jord är grunden till allt liv, men vad är det egentligen? Och hur mår världens jordar? Det här är en bok om vad du som odlar kan göra för att få den optimala matjorden, men som också lyfter en av vår tids största miljöfrågor. Vad gör vi om vi inte längre har jordar som går att odla i? Bakom denna personliga, roande och ibland oroande bok står författaren och journalisten Liselotte Roll.
Boken handlar om giftfri odling i en modern trädgård. Ämnen som tas upp är jord, gifter, mekanisk bearbetning, plantkvalitet, mängden djur i trädgården. Även om att planera trädgården efter markens och lägets förutsättningar så att växterna frodas och växer sig starka och motståndskraftiga mot skadedjur och sjukdomar.
En bok om grönsaksodling - sådd, plantering, skötsel och skörd vare sig det är på friland, i växthus eller i kruka. Cirka 120 olika grönsakssorter tas upp, bl.a. olika löksorter, rotfrukter, baljväxter, kålsorter, tomater, gurkväxter och örter. Grönsakerna presenteras med såväl historia som odlingsråd.
Grundläggande kunskaper och praktiska råd om hur man odlar grönsaker för husbehov: hur man bygger upp en god jord, sår, sköter, skördar, bevarar och lagrar grödorna. Även ett kapitel om gratismaten som växer i skog och mark samt en kalender som visar hur självhushållningsåret ser ut.
Mitt uppe i alla odlingsbestyr glömmer man nästan bort att det man sått och planterat ska skördas och tas om hand också. Hur gör man det på bästa sätt? I Farbrors Gröns nya bok finns svaren på frågorna man ställer sig när man står där vid sitt dignande grönsaksland och känner sig osäker. För när är det egentligen dags att plocka, gräva upp och klippa av? Och vad gör man med allt som man med så mycket möda och kärlek har odlat fram? Vad kan man laga? Hur kan man lagra? Och hur syrar, torkar eller lägger man in?"Skörda, Lagra, Laga" är både en trädgårdsbok med erfarna råd från mästerodlarduon Farbror Grön och en kokbok med deras bästa recept, en oslagbar kombination för alla som odlar ätbart.