För barnens vuxna

Alla föräldrar är varmt välkomna till biblioteket med sina barn. På barnavdelningen finns ett stort utbud för barn och unga i alla åldrar, från spädbarnsåldern till tonåren.

Vi har även en särskild hylla för föräldrar, med böcker som behandlar frågor kring föräldraskap och barns utveckling. På Äppelhyllan finns böcker och andra medier om och för barn med funktionsnedsättningar. Fråga oss gärna om ni behöver boktips!

Öppen förskola och BVC

Genom Öppen förskola och BVC erbjuds alla förstagångsföräldrar en träff på biblioteket. Då pratar vi bland annat om böckers betydelse för språkutvecklingen, hur det med böckers hjälp kan skapas en förförståelse för olika livssituationer, läser högt och presenterar lämpliga böcker för åldern. Samlingen avslutas med en rundvandring på bibliotekets barnavdelning. De som deltar får en bok i present.

1-årsboken

Alla ettåringar i kommunen får en bok som kan hämtas på något av våra bibliotek. Kontakta Martina Eriksson, 0383-974 64, för mer information.
Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter i samband med ettårsboken.

Bibliotekets aktiviteter för barn

Under året anordnas ungefär tio familjeföreställningar med musik- och barnteater. Program skickas ut till kommunens förskolor och finns även att hämta på biblioteket. För de lite äldre barnen finns bibliotekets bokklubbar. Vilka åldersgrupper dessa riktar sig till varierar, men information skickas ut till skolorna vid höstterminens start.
Under loven anordnas oftast aktiviteter, såsom pyssel, tävlingar och olika föreställningar. Håll utkik här på hemsidan och Instagram!
Biblioteket möter även barnen via förskola och skola. Vi erbjuder biblioteksvisningar och bokprat till grupper och klasser, i första hand förskolan, förskoleklass, åk 2 och åk 5.

Bok- och temapåsar

Det finns tolv bokpåsar som är lämpliga för åldrarna 0-2, 2-4 och 4-6. Det är en färdigblandad mix med sex böcker i varje påse. Lånetiden är 28 dagar.

Du kan också låna en påse med ett visst tema. Dessa teman finns att välja på: ABC 123, Dinosaurier, Familj, Flykt, Fordon, Få syskon, Gå till tandläkaren, Gå på pottan, Kroppen, Känslor, Livet, Döden, Miljö, Natur, Sluta med napp och Vänskap.
Det är fem böcker i varje påse och lånetiden är 28 dagar.

Language