Mitt käraste gyllene barn
Visa titel Debug

Mitt käraste gyllene barn

När författaren Christina Wahldén var i Israel fick hon, via gemensamma vänner, kontakt med en kvinna som heter Kaja Finkler. Senare träffades de båda i Kajas hem i USA och under tre dagar berättade Kaja om sitt liv för Christina. Hennes berättelse blev sedan till boken Mitt käraste gyllene barn

 

Kaja föds i en judisk familj i Warszawa i Polen. Hennes familj har det gott ställt och hennes pappa är rabbin och en person som många människor ser upp till. Kaja är fyra år gammal när Andra världskriget bryter ut. I början tror Kajas familj att Warszawa är den tryggaste platsen att vara på för judar, men det visar sig snart att de har fel. Judarna i staden tvingas in i ett getto och när tyfus börjar härja där smugglar Kajas morbror ut Kaja ur gettot och hon förs till sin far i en annan del av Polen. Kajas mamma tar sig också dit en tid senare, men det dröjer inte länge innan familjen splittras igen. Kajas mamma blir bortförd till arbetsläger och pappan blir så svårt misshandlad att han dör. Övriga släktingar försvinner också och när Kaja är åtta år står hon helt ensam i världen. Hon hamnar i två olika förintelseläger där tillvaron är fullkomligt outhärdlig, men mot alla odds överlever hon. När kriget tar slut och lägret där Kaja befinner sig befrias av britterna väger Kaja elva kilo. 

Man kan läsa hur många böcker som helst om förintelsen och ändå bli lika drabbad och chockad över den fasansfulla grymhet som utspelade sig och de förfärliga öden som så många människor gick till mötes. Christina Wahldén skriver enkelt och lättfattligt om Kajas verklighet utan att väja för det svåra. Läs gärna också hennes böcker Spionen i äppelträdet och Tulpanpojken, som också utspelar sig runt tiden för Andra världskriget. 

Liknande titlar

Språk