Anton Lundholm

I puberteten började han känna sig annorlunda. I tonåren kunde han sätta ord på det. När han var 18 år kunde han konstatera det. Han var homosexuell. När insikten slagit Anton Lundholm med full kraft började problemen. Hans verklighet blev rörig och han kände panik. ”Det här måste bort”, var en återkommande tanke.

Anton Lundholm är uppvuxen i Vrigstad. Tidigt började han engagera sig inom frikyrkan. Han var medlem i Missionskyrkan men bedrev ungdomsarbete i de flesta kyrkor i hemkommunen. För Anton var det naturligt att gå i kyrkan. Han kände dock ingen press från sina föräldrar utan fick göra sina vägval själv.

När han förstått att han gillar killar insåg han att detta inte var förenligt med hans personliga kristna tro. Särskilt problematiskt var det enligt Anton att han var involverad i den så kallade karismatiska rörelsen, en rörelse inom kristenheten som betonar upplevelsen av den Helige Ande.

”Här upplevde jag många positiva saker, exempelvis blev min tro verklig. Däremot har man en negativ inställning till hela hbtq-rörelsen. Mitt engagemang här gjorde att jag fick vissa föreställningar om homosexuella. Man kan med fog säga att jag var en internaliserad homofob”, berättar Anton.

Efter insikten om sin sexuella läggning hängav sig Anton med full kraft för det kyrkliga arbetet. Allt var ”200 procent Gud och Jesus” som han uttrycker det själv. Av företrädare inom kyrkan fick han stor uppmuntran. Han fick ta stor plats och upplevdes som en ”välkammad och duktig person”.

”När andra pratade om flickvänner tyckte jag att de var ofokuserade och att de borde lägga sin energi på kyrkan istället”, säger Anton.

Så här i efterhand förstår han att han hade svårt att lita på sitt eget hjärta. Det var lättare att lita på andra auktoriteter. Han är medveten om att det kan vara en farlig kombination att ha en sådan svartvit teologi. Livet förändrades för Anton när han en dag träffade en man som han blev kär i.

”Då berättade jag för alla i min närhet. Mina närstående var väldigt förstående men själv drabbades jag av en smärre chock när jag fattade vad jag gjort. Jag började grubbla och snart tappade jag också mitt sammanhang i kyrkan eftersom jag inte längre orkade vara där”, säger han.

Även vänner försvann. Anton drabbades av tvivel och ställde sig frågor som ”Vem är jag nu?”. Efterhand förvärrades problemen och Anton fick panikattacker. Han trodde att han skulle hamna i helvetet. Tack vare ett massivt stöd, från bland annat sina föräldrar, började Anton gradvis må bättre. Omtanken fick honom att våga berätta. Det var startskottet till boken som publicerades hösten 2017.

”Jag vet vilka attityder som finns därute i samhället och jag har ju själv varit del av det ”hårda maskineriet”. Jag ville berätta om min kamp att vara frikyrkligt kristen och leva i en samkönad relation. Jag förstår att man kan ha olika syn på detta, men det jag har svårt att förstå är att homosexualitet har blivit något av frikyrkans ”ödesfråga”. Man verkar tänka att ”släpper vi det här så är det utförsbacke”. Jag har svårt att se att man inte kan vara en del av Guds familj enbart på grund av att man är homosexuell”, säger han. Han menar att motståndet i grunden handlar om rädslor.

”Dessa människor behöver träffa mig, jag vill visa att jag inte är ett ”monster”, säger Anton och skrattar.

Han fortsätter: ”Man säger att man inte kan acceptera detta. Men vad skulle hända om man gjorde just detta, accepterade, och släpper sina rädslor? Man kan också ställa sig frågan ”Vad är ett verkligt hopp för någon som är homosexuell? Är det att leva i celibat? Det löser ett teologiskt problem men skapar ett mänskligt problem eftersom det ofta leder till depression eller något ännu värre”.

Om detta och mycket annat kommer Anton Lundholm att berätta under sin föreläsning, som ges i samarbete med Missionskyrkan. Fri entré. Biljetter hämtas på biblioteket från 27 augusti.
 

Datum:  Tisdag 10 september
Tid:        kl. 19.00
Plats:     Missionskyrkan, Vetlanda

Böcker av Anton Lundholm

152560
Av: Lundholm, Anton

Språk

Vetlanda bibliotek

Telefon: 0383-974 50, 974 52

E-post:  biblioteket@vetlanda.se

Besöksadress

Biblioteksgatan 5

Vetlanda

Postadress

Vetlanda kommun

574 80 Vetlanda

Följ oss på ...

Bloggen BookLover
Instagram