Maria Nilson

I oktober bjuds det på en riktig feelgoodfest. Då kommer nämligen Maria Nilson, lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet, för att tala om denna typ av böcker som syftar till välbehag och må bra-känslor.

Maria skriver en hel del själv och det var efter att hon skrivit en bok om romance hon blev kontaktad för att uttala sig om feelgood i olika sammanhang.

Varför har då feelgood fått ett sådant uppsving?

”Vi har länge haft fokus på mörka berättelser. Jag tänker exempelvis på deckarvågen och intresset för Game of Thrones. Generellt är människor också trötta och stressade. Här kommer feelgood-litteraturen in. Det är något man mår bra av och som ger oss en möjlighet att koppla av från vardagen.”

En annan viktig anledning till det ökande intresset är enligt Maria Nilson att bokförlagen insett att feelgood säljer. De ökade försäljningssiffrorna är ju självklart roligt men inger också en viss oro hos Maria Nilson.

”Jag tycker nog att vi börjat få många böcker med ungefär likadana omslag. Risken finns att det kan bli urvattnat. Jag har dock hopp om att feel good-grenen kommer att utvecklas.”

Hon framhåller dock att det som bekant finns en rad fördomar om feelgood och att den ofta beskrivs som ”ytlig och enkel”.

”Säger man så har man nog missat poängen lite. All litteratur behöver inte se likadan ut. Vad är det som gör att Strindberg har ett högre värde än exempelvis Alexander McCall Smith som skriver utmärkt.”

Maria ser mycket fram emot Vetlandabesöket och hon hoppas på många givande samtal tillsammans med publiken.  
 

Datum:  Tisdag 8 oktober
Tid:        kl. 19.00
Plats:     Hörsalen, Vetlanda bibliotek

Böcker av Maria Nilson

99433
88878
Av: Nilson, Maria
129616
Av: Nilson, Maria

Språk

Vetlanda bibliotek

Telefon: 0383-974 50, 974 52

E-post:  biblioteket@vetlanda.se

Besöksadress

Biblioteksgatan 5

Vetlanda

Postadress

Vetlanda kommun

574 80 Vetlanda

Följ oss på ...

Bloggen BookLover
Instagram