Hoppa till innehåll

Låneregler

Lånekort

Lånekort får du på biblioteket mot uppvisande av legitimation. Barn kan få lånekort från 6 års ålder eller när de börjar förskoleklass. För att få lånekortet krävs målsmans underskrift eller godkännande.

Ditt lånekort är en personlig värdehandling och du är ansvarig för alla lån som registreras på ditt kort. Föräldrar ansvarar för sina barns lån. Anmäl snarast ändring av namn och kontaktuppgifter. Meddela personalen om du förlorar ditt kort så att vi kan spärra det. Ett nytt lånekort kostar 20 kronor för vuxna och 10 kronor för barn.

Tänk även på att alltid ta med lånekortet när du ska låna på biblioteket!

Pin-kod

En pin-kod kan kopplas till ditt lånekort. Den gör att du kan logga in på Mina sidor för att låna om och göra reservationer, men den ger dig även möjlighet att använda självutlåningen, att låna e-media och att använda bibliotekets databaser. Pin-kod får du av personalen när du besöker biblioteket.

Lånetid

Lånetiden för böcker och cd-böcker är normalt fyra veckor, medan andra medier har kortare lånetid. Sista återlämningsdatum står på lånekvittot. Observera att det är du som låntagare som har ansvar för att dina lån kommer tillbaka i tid. Om inte får du betala en övertidsavgift.

Lånehistorik

Du kan välja att spara alla lån som du gör på biblioteket. Det är bara du själv som kan se dina tidigare lån när du är inloggad på vår hemsida.

Du måste själv aktivera din lånehistorik. Dina lån sparas först när du har aktiverat lånehistoriken, och det du har lånat innan kommer inte att synas i din lånehistorik.

Omlån

Du kan låna om dina böcker, och andra lånade medier, om inte någon annan låntagare står i kö. Logga in på Mina sidor för att låna om eller ring till biblioteket så ordnar vi det åt dig.

Förvarning 

Du som anmält din e-postadress får en förvarning när lånetiden är på väg att gå ut. Tänk på att du själv alltid är ansvarig för att dina lån återlämnas i tid, även om du av någon anledning inte skulle få förvarning. Förvarning är en extra tjänst som hjälper dig att komma ihåg.

Reservationer

Böcker och andra medier kan reserveras på vår hemsida, när du är inloggad. När din reservation kommit in får du ett meddelande från biblioteket antingen som post, e-post eller sms. Uppge gärna e-postadress och/eller mobilnummer för att snabbare få besked om när reservationen finns att hämta.

I meddelandet finns ditt låntagarid som du använder för att hitta och hämta din reservation i bibliotekets öppna reservationshylla, som är placerad i anslutning till utlåningsautomaterna. Fjärrlån och Daisy hämtas som tidigare vid informationsdisken. Kontakta personalen om du behöver hjälp med att hämta och låna dina reservationer.

Du har sju dagar på dig att hämta och låna din reservation, därefter plockas den bort.

Reservationer till bokbussens låntagare

Eftersom fjärrlån och DVD-film har annan lånetid kan de inte reserveras för avhämtning på bokbussen. Dessa medier måste hämtas och lämnas på Vetlanda bibliotek.

Vetlanda bibliotek
Besöksadress: Biblioteksgatan 5  |  Postadress: Vetlanda kommun, 574 80 Vetlanda
Telefon: 0383-974 50, 974 52  |  E-post: biblioteket@vetlanda.se
Öppettider: Måndag-torsdag 10-19, fredag 10-18, lördag 10-14