Hoppa till innehåll
På gång På gång

Poetry Slam i Vetlanda

Vetlanda bibliotek genomför deltävling nummer fyra, inför länsfinalen i Jönköping.
Onsdag 7 mars klockan 18 går tävlingen av stapeln och leds av ingen mindre än Matiss Silins.
Och som om det inte vore nog så får vi uppleva den ryske poeten Eugene Wolynsky.

Poetry slam är en tävling i estradpoesi där vem som helst kan delta! Poeten har tre minuter på sig att framföra sitt verk utan rekvisita och andra effekter. Publiken är delaktig och spelar en avgörande roll i tävlingen då tre till fem jurygrupper utses i början av kvällen. Deras uppgift är att rösta fram en vinnare genom att sätta poäng på framförandet och diktens innehåll. Segrarna från vårens deltävlingar möts i en final på Kulturhuset och tävlar om en plats på Svenska Mästerskapen i Poetry Slam 2018.

Tävlingarna är fartfyllda, härligt energigivande och lämnar ingen oberörd.
Kom och läs, lyssna och bli tagen med storm! Det är förstås fri entré!
 

Så här går det till att tävla

Tävlande är välkomna att anmäla sig i förväg eller chansa och dyka upp på plats. Ta med minst två texter men gärna tre (du kan ju få läsa en vinnardikt). Texterna måste vara egenskrivna och får vara på vilket språk som helst. Dikten ska framföras på max tre minuter, inklusive eventuell presentation. Ingen rekvisita, bakgrundsmusik eller scenklädsel får användas.

Av de (maximalt) nio som läst, går vinnaren vidare till länsfinalen! Om fler än fem tävlar går också tvåan vidare. Vi skickar under kvällen runt en hatt där den som vill får lägga i en slant eller en gåva – vinnaren för kvällen behåller innehållet i hatten. Observera att det är publiken som bestämmer vem som vinner!

Vill du tävla? Maila ditt namn och kontaktuppgifter till poetryslam@vetlanda.se eller bara ta med dig texter och hoppas på att det finns platser kvar.
 

eMCee är Matiss Silins

Foto: Tobias WalkaMatiss är estradpoet, konferencier och föreläsare. Han har utmanat, lekt med och bearbetat det talade ordet i dryga 15 år. Han har skrivit krönikor, dikter, manus, bloggar och kom-i-håglappar med illröd text på ilsket gula postitlappar så länge han kan minnas.

Han har uppträtt med egna texter på teatrar, Talang i TV4, Hultsfredsfestivalen, Arvikafestivalen, Poesifestivaler, Göteborgs Kulturkalas, SM i Poetry Slam och hundratals andra scener.

I Vetlanda är han för andra gången vår eMCee och guidar alla deltagare genom den verbala snårskog som är ett Poetry Slam. Matiss är rutinerad i rollen och kommer under kvällen att presentera poeter, reda ut regler och peppa publiken.
 

Gästpoet - Eugene Wolynsky

Eugen kommer från Kiev och titulerar sig både som poet och sångare. Han är med i punkbandet Bolshevikings och har även haft en roll i humor-serien Humorlabbet. Han har översatt Vladimir Vysotskij, ryska traditionella sånger och nutida ryska verk som till exempel texter av Pussy Riot.
I Sverige är han flitigt förekommande på poesiscener. 
 

Musik

Vi spelar vinylskivor!
 

Andra deltävlingar i Jönköpings län

Deltävling 1. 7 februari – Jönköping, Nyfiket i Kulturhuset
Deltävling 2. 21 februari – Glashuset i Gislaved, Kulturplatån
Deltävling 3. 28 februari – Tranås, Kraftverket Plan B
Deltävling 4. 7 mars – Vetlanda bibliotek
Deltävling 5. 14 mars – Jönköping, Råslätt Biograf Ugglan
Deltävling 6. 21 mars – Nässjö, Kulturhuset Pigalle, Lilla teatern
Deltävling 7. 28 mars – Värnamo, Gummifabriken
LÄNSFINAL  6 april – Jönköping, Kulturhuset

Vi är extra glada att kunna berätta att Jönköping står som värd för SM i Poetry Slam 10-13 maj!

Vetlanda bibliotek
Besöksadress: Biblioteksgatan 5  |  Postadress: Vetlanda kommun, 574 80 Vetlanda
Telefon: 0383-974 50, 974 52  |  E-post: biblioteket@vetlanda.se
Öppettider: Måndag-torsdag 10-19, fredag 10-18, lördag 10-14