Poetry Slam

Matiss Silins höll i Poetry Slam-succén i Vetlanda 2016 och nu är han äntligen tillbaka! Han kommer under kvällen att reda ut vad Poetry Slam går ut på, och göra vad han kan för att hålla poeter och publik på gott humör.

Matiss är Sveriges första Spoken word-pedagog. Matiss brinner för det skrivna ordet och som estradpoet har han tävlat i Talang i TV4 och på Hultsfredsfestivalen, Arvikafestivalen, Poesifestivaler, Göteborgs Kulturkalas, SM i Poetry Slam och hundratals andra scener.

Kom och läs, lyssna och bli tagen med storm! Det är förstås fri entré!

Så här går ett slam till

MC:n (master of ceremony), alltså konferencieren, alltså Matiss Silins, inleder kvällen med att hälsa välkommen, gå igenom reglerna och berätta hur allt kommer att gå till.

Vi det här laget har redan jurygrupper i publiken valts ut, det vill säga 3-4 grupper bestående av frivilliga själar som ska pränta ner sitt omdöme av poeterna. För detta ändamål brukas whiteboardtavlor.

Först ut att läsa en dikt är kalibreringspoeten. Det är en poet som läser utom tävlan, för att jurygrupperna ska få testa hur det är att sätta poäng. Kallas även offerpoet eller förpoet.

Under tiden som jurygrupperna bestämmer sig för vilken poäng de ska ge pratar MC:n om allt mellan himmel och jord. När jurygrupperna är klara lyfter de upp en tumme i luften för att signalera att de är redo att visa poängen. Jurygrupperna visar sedan tydligt poängen för alla på signal från MC:n. En slam-master viskar/visar poängen som läses upp av MC:n. Såhär funkar poängsättningen under hela tävlingen, och nu är publiken och jurygrupperna redo för tävling!

Nu börjar själva tävlingen. De tävlande poeterna brukar vara mellan sex och åtta stycken, och läser sin första dikt i en slumpad ordning. Detta är grundomgången. Efter den första omgången görs den första gallringen. Hälften av poeterna, de med högst poäng, går vidare till omgång två och får där läsa en andra dikt. Sedan utses vinnaren mellan två poeter.

För dig som vill tävla

De tävlande är välkomna att anmäla sig i förväg eller chansa och dyka upp på plats. Ta med minst två texter men gärna tre (du kan ju få läsa en vinnardikt). Texterna måste vara egna men de får vara på vilket språk som helst. De ska framföras på max tre minuter, inklusive eventuell presentation. Den tävlande får inte använda sig av någon rekvisita, bakgrundsmusik eller scenklädsel.

Två poeter går vidare till länsfinalen men kvällens mästare ska också utses! Vi skickar under kvällen runt en hatt där de i publiken som vill får donera en slant eller en gåva – vinnaren för kvällen behåller innehållet i hatten och får självklart äran att utses till Vetlandas första Poetry Slam(kval)mästare!

Anmäl dig genom att skicka namn och kontaktuppgifter till poetryslam@vetlanda.se

Övriga tävlingar i länet

12 februari – Tranås
19 februari – Jönköping
26 februari – Gislaved
4 mars – Nässjö
11 mars – Värnamo
25 mars – Jönköping

Länsfinal

15 april – Jönköping

Språk

Vetlanda bibliotek

Telefon: 0383-974 50, 974 52

E-post:  biblioteket@vetlanda.se

Besöksadress

Biblioteksgatan 5

Vetlanda

Postadress

Vetlanda kommun

574 80 Vetlanda

Följ oss på ...

Bloggen BookLover
Instagram